top of page

Prečo je kreativita dôležitá


V jednom z predošlých príspevkov som sa dotkla témy detskej tvorivosti. Ale pozor, nemám na mysli len kreslenie obrázkov. Mám na mysli tvorivosť ako vynaliezavosť v širšom slova zmysle, ako schopnosť človeka samostatne rozmýšľať a tak nachádzať nové spôsoby riešenia akýchkoľvek problémov v akomkoľvek poli pôsobnosti. A takáto vynaliezavosť sa dá podporiť práve aj kreslením a "obyčajným" hraním sa.

Hranie sa je nesmierne dôležité pre zdravý fyzický a emocionálny vývoj detí, a pomáha im naučiť sa aj spoločenským zručnostiam - riešitť konflikty, vyjadriť svoj názor, nájsť si svoje miesto v skupine, brať ohľad na pocity iných, dohodnúť sa na pravidlách. Hra je ideálnym prostredím pred tvorivé myslenie, ktoré chceme u detí podporiť. Detská predstavivosť je plne aktívna pri vymýšľaní prostredia, charakterov a samotného deja hry. Deti experimentujú s rôznymi reakciami na to, čo sa počas hry deje, a to im potom pomáha v nových, reálnych situáciách mimo hry. Takto precvičovaná fantázia umocňuje ich spôsobnosť učiť sa efektívne, a to zapojením vlastného tvorivého myslenia do riešenia problémov.

Kreslenie a maľovanie k deťom patrí. Tu vám predstavím myšlienky Betty Edwards a jej knihy, v ktorej učí ako kresliť a aké praktické schopnosti to ľudom dáva. Do veku 9-10 rokov deti kreslia symboly toho, čo okolo seba vidia, čo je pre nich dôležité, spracovávajú na papieri svoje boliestky aj radosti. Kreslenie podporuje vývoj reči - dodáva ľavej, jazykovej hemisfére jednoduché obrazy pre slová, ktoré je dôležité mať napríklad pri čítaní (takzvané obrazné myslenie). Okolo deviateho roku deti kresliť prestávajú, frustrované, lebo sa im nedarí zachytiť svet tak realisticky, ako to ich oči vidia. To sa už hlási pravá hemisféra mozgu, ktorú zaujíma, ako veci vyzerajú naozaj, nielen symbolicky. Pomáha nám vidieť, ako jednotlivé časti existujú v priestore a ako do seba zapadajú. Ponúka nové, intuitívne riešenia cez komplexné obrazy a metafory a kombinuje myšlienky spôsobmi, o ktorej sa ľavej, logickej a racionálnej hemisfére ani nesnívalo.

Náš systém vzdelávania sa už tradične koncentruje na podporovanie schopností analytických, racionálnych, objektívnych a postupných. Aby sme to nejak vyrovnali, musíme dať aj pravej hemisfére šancu prekvitať a lepšie spolupracovať s ľavou, viac ju sprístupniť a používať na riešenie všelijakých zádrheľov. Čerpať z jej schopností sa dá práve cez zvládnutie jednoduchých princípov realistického kreslenia, ktoré umožní deťom (aj dospelým!) pozerať sa na veci "inak." Takže neváhajte a od septembra ich zapíšte na výtvarnú! ;-) A predškolákom stačí strčiť pastelky do ruky a na stenu pricapiť obrovský biely baliaci papier.

















Môže vás zaujať...
Archív
bottom of page